Joyce Ennik

joyce ennik foto

J

 

 

 

 

 

 

 

Joyce Ennik maakt gomdrukken, een vroeg foto procedé uit de negentiende eeuw. Voor haar onderwerpen put ze uit een persoonlijk archief van verzameld beeldmateriaal. Dit materiaal bestaat veelal uit foto’s, oude filmstroken uit de verzameling van haar vader, maar ook zelf gemaakte foto-opnames. De onderwerpen zijn vaak landschappelijk maar ook zijn er figuren zichtbaar. Door de gevonden beelden opnieuw samen te voegen in een bepaalde context ontstaat een nieuwe andere wereld. Soms is dit aanleiding voor Joyce om van deze nieuwe beelden een korte film te maken. Het fluweelachtige karakter van de gomdruktechniek geeft een visuele samenhang. Met hedendaagse, digitale technieken en materialen is het mogelijk gomdrukken op groot formaat af te drukken.

Haar opleiding heeft ze gevolgd aan de Academie voor beeldende kunsten Minerva in Groningen en de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam.

Ze heeft geëxposeerd in binnen en buitenland en van haar werk zijn geregeld bibliofiele uitgaven verschenen. In de galerie hebben we gomdrukken van haar hand alsook polystyreen druk. In de maand van grafiek 2016, de maand oktober, exposeren twee zeer fraaie gomdrukken van haar hand. Tevens hebben we de bibliofiele uitgave van het project “Stills” . Een project bestaande uit gomdrukken en een filmprogramma dat een getoond is in het Eye Film Instituut in Amsterdam (2013) en tijdens het Noordelijk Filmfestival in Leeuwarden (2014)

4-bibliofiele-uitgave-stills

 

 

 

 

Bibliofiele uitgave project "Stills"