Reinder Homan

Een jongen en zijn boom.

Reinder Homan : een jongen en zijn boom.

Peter van Straten schreef en tekende ooit een boek met die titel. Hoe het verhaal ging, weet ik niet meer; het had te maken met een eenzame jongen, die op een of andere manier steun vond bij ‘zijn’ boom. Dit moest mijn boek zijn! Ik was die jongen en die ene boom staat symbool voor vele bomen en andere plantaardige wezens. Onzin, natuurlijk, dat bleek wel toen ik het las, maar soms is een gevoel zo sterk dat het zich door geen realiteit laat onderdrukken. Dus, dat u het maar weet … die jongen ben en blijf ik!
En, die jongen was misschien wel eens eenzaam en zocht wellicht in de natuur zijn evenwicht en raakte zó gefascineerd door het bijzondere van die ‘gewone’ natuur, dat hij graag die natuurbelevenissen wilde delen met anderen. Zo werd die jongen tekenaar en later etser.
Ondertussen is die jongen, man geworden, maar nog steeds is hij te vinden in de natuur en nog steeds vertelt hij zijn verhalen op de etsplaat. Soms, nog steeds over zijn majestueuze bomen, maar ook over fluisterend riet en dreigende stormen, of over oude gebouwen in uitgestrekte parken of kwetsbare bloemen in zonnige weiden.
De tijd gaat voort, nog even en de jongen, die man werd, zal grijsaard zijn… maar ook dan zal hij nog altijd ‘Die jongen van de boom’ zijn!